Vrijwilliger van de maand: Dharminder Biharie

Dharminder Biharie klinkt niet echt Fries. Je zult het niet geloven, maar ik ben opgegroeid in de Achterhoek in Lichtenvoorde. Het dialect praten en verstaan is de normaalste zaak van de wereld voor mij. Ik heb de groei van de Zwarte Cross van dichtbij mogen meemaken, maar ik ben geboren in het thuisland van mijn ouders, in Suriname en heb mijn jeugd doorgebracht in de Grolsch regio.
Sinds 2004 woon ik in Almere en ik ben al 28 jaar samen met mijn vrouw Joske (ook Achterhoek) en ik heb drie zonen van 18, 20 en 22 jaar.
In mijn opvoeding en leven in de Achterhoek, heb ik met de paplepel ingegoten gekregen wat aanpassen en adaptief zijn voor je kan doen. Veel namelijk! Omdat ik zo nieuwsgierig ben, ging ik al op mijn 17e naar het Grafische MTS in Amsterdam en later was ik een van de laatste dienstplichtige soldaten van Nederland. Omdat ik altijd meer wil weten en zien, koos ik voor stationering in Duitsland. Een geweldige tijd.
Telewerken
Uiteindelijk ben ik door ‘s avond bij te leren, stappen gaan maken in mijn werk. Uiteindelijk heb ik twintig jaar corporate werk gedaan. Begonnen bij destijds Océ (Nu Canon), Xerox, EFI (Electronics For Imaging Amerikaans Israëlisch) en het laatste deel weer bij Xerox.
Voor mijn werk was ik flexibel in mijn doen en laten, creativiteit en omgang met andere culturen. Ik heb jaren gereisd voor mijn werk. De regio Scandinavië was mijn favoriet. Ik heb twee jaar door Duitsland gecruised met mijn camping Duits. Door mijn verschillende internationale rollen, heb ik met veel culturen mogen samenwerken. Dat is echt geweldig! Bij internationaal werken hoort ook telewerken. Door Corona is er voor mijn werkzaamheden eigenlijk niks veranderd.
Vandaar dat ik ook terecht ben gekomen bij de VBA themakring IZD (Internationaal Zaken Doen). Niet zo heel gek hé? Ik heb veel te delen en wil ondernemers in Almere verder helpen, zodat zij kunnen groeien en een bijdrage leveren aan een beter woon- en werkklimaat voor Almere en omgeving. Zo ben ik uiteindelijk via Hank terechtgekomen bij de VBA. De stad Almere en de ondernemers kunnen het verschil maken. Daar zal je gezamenlijk de schouders onder moeten zetten.
Podcasts
Wat ik graag doe is het maken van Podcasts. Ik heb er nu 31 in mijn lijst met toonaangevende personen. Waaronder Marianne Zwagerman, Menno Lanting of Saskia Nijs. Allemaal hebben ze hun sporen verdiend. Ik vind dat zo leuk, omdat ik eigenlijk heel beroerd schrijf. Dyslectisch zijn is soms een ramp, maar tevens een gave. Nederlands is niet mijn moederstaal. Ik hoor het verschil niet tussen de of het tafel. Daarom spreek ik het graag uit. Veel makkelijker.
Ondanks dat ik slecht schrijf, kan ik wel uitstekend lezen. Ik verslijt managementboeken bij de vleet, het FD (Financieel dagblad) en de Harvard Business Review. Met vlagen trek ik mijn hardloopschoenen aan en ik wandel veel met onze twee ruwharige teckels. Die houden je gewrichten wel soepel…
Zonder wrijving geen glans
In 2017 ben ik gestart met mijn bedrijf BIZZMODDE (www.BizzModell.com). Ik was nog in dienst van Xerox. Echter, ik vind dat je adaptief moet zijn, een plan-B klaar moet hebben en je vooral niet moet laten verrassen. Ik heb hard gewerkt om mijzelf opnieuw te bekwamen in innoveren en in verdien modellen. Ook hier weer: zonder wrijving geen glans.
Vanaf voorjaar 2017 kreeg ik mijn eerste klanten. Een marine technologiebedrijf in Duitsland en later de brancheorganisatie voor medische technologie in Denemarken. Om die opdrachten uit te voeren heb ik al mijn vakantie en ADV dagen opgeofferd. Je wilt het of niet...
Zesjes cultuur
In 2019 ben ik gescheiden van mijn vaste werkgever en ben ik zelf aan de slag gegaan. Bij het helpen ben ik positief kritisch. Realistisch zijn levert meer op. Je kunt niet eeuwig door met hetzelfde te blijven en op die manier je bedrijf draaiend houden. Ik werk graag met mensen die durven te ondernemen en hun eigen waarheden durven te tarten.
Een zesjes cultuur is niet zo mijn ding. Want is het niet de grootste, de sterkste of de slimste die overleeft; het zijn de meest adaptieve bedrijven die het gaan redden. Mijn missie is bedrijven daarbij te helpen die daarvoor open staan.