Vrijwilliger van de maand

In deze maandelijkse terugkerende rubriek zetten we onze vrijwilligers in het zonnetje. We vinden het als VBA belangrijk om te weten wie onze actieve vrijwilligers zijn. Wat doen ze in het dagelijks leven, wat zijn hun hobby’s en waarom vinden ze het belangrijk om actief te zijn binnen de VBA. Met andere woorden: we willen ze beter leren kennen en hen de kans geven om zich op deze wijze te presenteren aan de rest van de leden.

VBA Vrijwilliger van de maand: Toon Hemelaar

De term "Vrijwilliger van de maand" doet mij gelijk denken aan de informatieborden, die ik in 1982 heb gezien bij de fabrieksingangen achter het ijzeren gordijn. De Arbeider van de maand stond met een trotse blik op de foto en werd bedankt voor zijn inzet aan de socialistische heilstaat Oost-Duitsland. Het is niets voor mij om op wat voor schild dan ook gehesen te worden. Vrijwilligerswerk doe je met een ander doel.

Maar vooruit! Laat ik mijzelf even voorstellen:

Ik ben Toon Hemelaar, geboren Amsterdam 1959. Sedert januari 1984 in Almere Haven woonachtig. Niet zo vanzelfsprekend, want ook toen moest je ingeloot worden om er een huis te kunnen kopen en mijn vrouw en ik wilden de stad uit. Gelijk dat jaar in 1984 wordt onze dochter geboren, in 1987 gevolgd door een zoon. Met plezier wonen wij nog steeds op hetzelfde adres. Veel eerste bewoners nog om ons heen, maar gelukkig ook jonge aanwas ertussen.

Na een korte, harde jeugd in Amsterdam kwam ik tot de conclusie dat ik voor mijzelf moest zorgen en ben ik vroegtijdig het huis uitgegaan. Het lukte aardig om op eigen benen te staan. Op mijn achttiende jaar had ik een leidinggevende functie in het slagersvak. Een baas met een flink aantal winkels gaf mij alle kansen en paste in de zeventiger jaren reeds het, wat men tegenwoordig noemt, "leiding geven 3.0” toe.

Door mijn passie voor het motorrijden wilde ik geen zes dagen per week meer in een winkel blijven werken, maar de weekenden op stap kunnen gaan. Ik kwam bij de overheid terecht, deed avondstudies en zat in de pauzes met een leerboek op schoot. Ik kwam in geweldig mooi gespecialiseerd werk terecht en vond binnen de ambtenarij mijn weg. Ik werkte er jaren met enorm veel plezier. Abrupt kwam daar een eind aan, toen ik werd gevraagd om ergens op te solliciteren, maar toenmalig overheidsbeleid mij uitsloot.

Ik was in mijn vrije tijd al met auto's bezig om mijn motorhobby te kunnen betalen en begon in 1992 uit het niets met Autobedrijf Hemelaar. Handel deed ik al en ik nam meteen twee monteurs in dienst. Het bedrijf groeide en ontwikkelde zich snel tot een full-service autobedrijf. Mijn vrouw Bernie gaf haar werk als anesthesie verpleegkundige op en ging fulltime in de zaak werken. Uiteindelijk werkte ik dus weer zes dagen per week, maar nu in mijn eigen zaak.
Met vallen en opstaan werd het een succesverhaal. Geheel ongepland verkocht ik eind 2010 het bedrijf. Ik dacht het iets rustiger aan te kunnen doen, maar dat lukt maar deels. Nieuwe interessante uitdagingen kwamen op mijn pad. Hulp bieden aan en investeren in MKB bedrijven en natuurlijk divers vrijwilligerswerk.

Veel tijd besteed ik aan mijn motorhobby. Ik bezit diverse motoren voor verschillende doeleinden. Het rijden van technische enduro's op verschillende plaatsen in Europa doe ik het liefst. Het onderhouden van het zwaarbelaste materiaal en lijf vergen veel inspanning en tijd.

Voor de VBA ben ik actief op bedrijventerrein Markerkant, Gietersplaats en Frezersplaats. Met name de Markerkant is een buitengewoon gecompliceerd gebied, dat moeizaam te handhaven en te besturen is. De ligging, indeling en activiteiten, de mix van openbaar terrein en privéterrein bemoeilijken vele initiatieven tot verbetering.
Met de werkgroep Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijven (KVO-B), bestaande uit enthousiaste ondernemers en goedwillende gemeenteambtenaren doen we ons best er iets van te maken. De aandacht vanuit het gemeentebestuur voor KVO-B is wat verslapt maar inmiddels gelukkig weer onderwerp van gesprek. Een moeizaam proces waar inzet en samenwerking van groot belang is.

Tot ziens!

Bezoekadres: (op afspraak)

Transistorstraat 71M
1322 CK Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere
No Internet Connection