HR Themakring organiseerde: Ontwikkelingen en Actualiteit in het Arbeidsrecht

FOTO_1_ARBEIDSRECHT Vereniging Bedrijfskring Almere - HR Themakring organiseerde: Ontwikkelingen en Actualiteit in het Arbeidsrecht
Op donderdag 7 februari organiseerde de HR themakring van de VBA een bijeenkomst in samenwerking met Cleerdin & Hamer Advocaten om ons op de hoogte te brengen van de nieuwste veranderingen in het arbeidsrecht. Er waren zo’n 35 bezoekers op de hoogste verdieping van de Rabo-toren en het was een genoegen om een aantal nieuwe gezichten van bestaande leden te zien.


Het leuke van arbeidsrecht is dat het altijd in beweging is. En drie advocaten van Cleerdin & Hamer hadden voor ons programma in elkaar gezet, waarmee ze ons voorbereidden op 1 januari 2020.

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), WIEG en DBA
Shasta Rötscheid nam ons bij de hand bij de uitleg van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Per 1 januari 2020 is er sprake van vier dagen opzegtermijn voor medewerkers met een 0-uren contract en voor ditzelfde 0-uren contract is er in de 13e maand recht op een contract van de werkelijke werkuren (dus geen 0-uren contract meer). Dat gaf wel even wat commotie in de zaal!
En recht op de transitievergoeding vanaf de eerste dag. Dus 3x een contract voor 7 maanden ontheft je niet meer van de verplichting om een transitievergoeding te betalen. Natuurlijk kregen we een mooie tip: als je nu een contract gaat verlengen, doe dat dan tot en met 31 december 2019. Zodra het contract afloopt na 1 januari 2020 geldt de nieuwe wetgeving.
Ja, Shasta had de aandacht van ons te pakken en vanzelfsprekend waren er volop vragen vanuit het publiek.

Flexibele arbeidskrachten en werkgeversaansprakelijkheid
Het stokje werd overgenomen door Sigriet Jongstra. Zij sprak over de ontwikkelingen rondom flexibele krachten zoals uitzendkrachten, maar vooral ZZP-ers. Hoe ver reikt de aansprakelijkheid van de werkgever voor ingeleend personeel? Er ontstond een levendige discussie om te begrijpen wat de impact is voor ondernemers, die werken met ZZP’ers. En natuurlijk ook hier een tip: goede afspraken maken via je algemene leveringsvoorwaarden.

En natuurlijk … de AVG
Cor de Lange had een leuke quiz via de mobiele telefoon (KAHOOT) om onze kennis over een aantal praktijksituaties in het kader van AVG en onze aanpak als werkgever te testen. Via een aantal praktijkvoorbeelden gaf Cor ons een inzicht in reacties van rechters en daarmee een handreiking van de ‘do’s en don’ts’ rondom de AVG en onze medewerkers.
Ondanks dat het merendeel van de zaal zich geen zorgen maakte over de eigen privacy gegevens, waren er vele vragen en grote aandacht voor wat Cor vertelde. Veel vragen volgden over de plaatsing van camera’s. Duidelijker werd dat de wetgever steeds vaker gebruik maakt van informatie, die niet altijd rechtmatig is verkregen.

Aan het einde van de geslaagde bijeenkomst tevens de belofte van Cor, Sigriet en Shasta om ons weer uit te nodigen, zodra er meer duidelijkheid is vanuit jurisprudentie. Al met al een uitstekende kennissessie van de HR Themakring van de VBA in samenwerking met de advocaten van Cleerdin & Hamer, die werd afgesloten onder het genot van een drankje en hapje tijdens langdurig netwerken en napraten. Dank daarvoor namens de VBA.

Speciale dank ook aan Margot Freericks voor haar tekstbijdrage en Dirk Bakker voor zijn fotografie ter plekke, beiden zijn lid van de Communicatie Kring van de VBA.

FOTO 2 ARBEIDSRECHT   FOTO 3 ARBEIDSRECHT

FOTO 4 ARBEIDSRECHT

Verberg reactieformulier

500 Resterende tekens


Bezoekadres: (op afspraak)

Transistorstraat 71M
1322 CK Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93