Lelystad wil in 2019 nog beter op de Randstad aansluiten

Nieuwe plannen te land, ter zee en in de lucht doen Lelystad in de toekomst nog beter aansluiten op de Randstad.

Lelystad stond dit jaar vooral in het nieuws door de uitbreidingsplannen van het vliegveld en het failliet gaan van het Zuiderzeeziekenhuis. Grote broer Almere heeft het de afgelopen decennia een stuk beter gedaan als het gaat om groei en bedrijvigheid. Dat is mogelijk geweest omdat er geleerd kon worden door de fouten die Lelystad heeft gemaakt in de prille ontwikkelingsfasen en natuurlijk ligt Almere dichter tegen de Randstad aan.

Nu is het de beurt aan Lelystad om te leren van de groei in Almere. Natuurlijk zijn de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport (LA) en het bedrijventerrein eromheen tot nu toe de grootste stap die Lelystad heeft gemaakt in deze ontwikkelingen. Ondertussen was op de open dag afgelopen november te zien hoe de passagiersterminal erbij lag en welke technologische innovaties er in ontwikkeling zijn om het project te verduurzamen. Maar ook in het stadshart van Lelystad en aan de kust ten noorden van Lelystad zijn er volop projecten in ontwikkeling.

Afbeelding 1 Parkwijk LelystadTe land
Het stadshart van Lelystad heeft de afgelopen jaren enorm geleden onder de economische crisis. Er is daardoor veel leegstand ontstaan in het centrum. Het bestuur kwam met het idee om winkels aan de rand van het 

stadscentrum te laten verhuizen naar het binnenste centrum. Multivlaai is een algemeen bekend voorbeeld hiervan. Dit maakt het aantrekkelijker voor horecagelegenheden om zich te gaan vestigen. Deze strategie lijkt te werken gezien de komst van Brownies & Downies, Uno en de Tosti Club, zo meldt Omroep Flevoland.

Daarom wil de gemeente Lelystad in 2019 deze trend doorzetten door nog eens 500 miljoen te gaan investeren in het stadshart. Er waren al plannen voor de woonwijk Parkwijk vlakbij het centrum, op het grasveld achter de Albert Heijn. De bouw van deze wijk begint na de winter. Nu wil de gemeente ook nog een nieuw horeca gebied gaan ontwikkelen met meer woningen eromheen. Dit gebied komt aan de noordkant van het centrum en gaat het Theaterkwartier heten. Zo zijn in dit gebied het oude ING gebouw en het kantoorgebouw De Waagh al omgebouwd tot appartementen. Volgend jaar komt de gemeente met een bestemmingsplan voor het Theaterkwartier.

Ter zee
Afbeelding 3 Flevokust HavenEerder dit jaar werd het eerste eiland van de Markerwadden officieel geopend. Vanaf de Bataviahaven komt een reeks eilanden die onderdeel moet worden van een natuurgebied die op een natuurlijke manier de flora en fauna moet gaan herstellen. Alleen het eerste eiland is open voor bezoekers. Gemeente Lelystad hoopt het toerisme rondom de al succesvolle Batavia haven en het winkelgebied een extra impuls te geven.

Maar ook voor de industrie zijn er ontwikkelingen en nieuwe plannen in de maak. Dit jaar is Flevokust Haven ten noorden van Lelystad in gebruik genomen. Deze moet gaan samenwerken met het achterliggende industrieterrein en dan heeft het de potentie om de grootste binnenhaven van Nederland worden. Vanuit hier zijn er aansluitingen met de Eemshaven, het Ruhrgebied, en havengebieden van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. Voor de Kerst moet er een besluit komen of er een onafhankelijk havenbedrijf gaat komen die de industrie en de haven laat samenwerken. Deze moet dan van de zomer operationeel worden.

In de lucht
Ondanks de vele protesten gaat het over ruim een jaar toch gebeuren. In April 2020 gaat Lelystad Airport dan toch uitbreiden. Maar terwijl de laatste protesten nog naklinken, komt er al een nieuw voorstel dat weer overal tegenstand opwerpt. LA zou oorspronkelijk de dependance van Schiphol worden, maar nu wil de Europese Commissie dat er ook ruimte moet komen voor maatschappijen die niet op Schiphol komen. Aan de Tweede Kamer om een hier een balans in te vinden. Ze hebben tot 11 januari de tijd om bezwaar aan te tekenen.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  
Bezwaar of niet, er komen steeds meer kansen voor de ondernemer in Lelystad. Dit is goed nieuws voor het VBA en voor de ondernemer in Almere. Door de groei van Lelystad heeft Almere meer doorstroming vanuit de Randstad en de VBA groeit natuurlijk gewoon mee! 

Afbeelding 1 © www.parkwijklelystad.nl
Afbeelding 2 © Jesse Jeremy
Afbeelding 3 © Archief Freddy Schinkel

Verberg reactieformulier

500 Resterende tekens


Bezoekadres: (op afspraak)

Transistorstraat 71M
1322 CK Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93