VBA Themakring MVO organiseert geslaagde bijeenkomst: Afval van kosten naar kans!

In deze tijd van klimaatveranderingen wordt duurzaamheid steeds essentiëler in het dagelijkse leven en het spreekt vanzelf dat dit ook geldt voor ondernemers. In navolging van de eerste bijeenkomst afgelopen voorjaar, werd afgelopen donderdag 1 november, op de elfde verdieping van de Rabotoren, de tweede bijeenkomst gehouden van de MVO Themakring van de VBA. Het onderwerp was zeer actueel: ‘Afval van kosten naar kans’ en deze materie werd uitgediept via twee workshops, een quiz en, heel toepasselijk, hapjes van duurzaam voedsel.

Onder begeleiding van dagvoorzitter Marieke van der Werf, het boegbeeld van Circulaire Economie in de provincie Flevoland, gaven Bert-Jan van der Woude (rayonmanager bij afvalstofbeheerder SUEZ en lid van de VBA Themakring MVO), Raymond de Schrevel (Business developer bij SUEZ) en Willem Pronk (Manager Technical Services bij Grundfos en ook lid van de MVO Themakring van de VBA) twee Workshops.

Hoeveel afval koop je in?
De eerste workshop deed uitbundig uit de doeken over hoeveel afval er wereldwijd wordt geproduceerd. Grondstoffen die worden weggegooid, kunnen in veel gevallen opnieuw gebruikt worden. Zo kan de natuur gespaard worden en in sommige gevallen ook de kosten. Om deze circulaire economie op gang te krijgen, moet er naar verbindingen worden gezocht tussen producent van afval en de producent van het gerecyclede product.

De rol die de provincie Flevoland in dit proces speelt, is dan ook ter stimulans voor verbindingen tussen de ondernemers onderling. Er is een ketenmanager aangesteld om deze verbindingen te zoeken en samen te laten komen. Momenteel is er nog veel scouting nodig en uiteraard kunt u als ondernemer zelf ook stappen ondernemen door zichtbaar te zijn binnen de VBA.

Hoeveel grondstoffen gooi je weg?
De andere workshop ging dieper in op het afval dat we weggooien. Hoe duurzaam is een spaarlamp als je slechts 30% van de materialen kunt hergebruiken? Zo blijken ook andere producten, die in eerste instantie een imago hebben veel te vervuilen zoals plastic en aluminium, een duurzamere keus te zijn dan traditionele producten zoals glas en hout, wanneer het product weer opnieuw kan worden gebruikt.

Willem Pronk van Grundfos (Deense leverancier van pompen wereldwijd) sprak over hoe de pompfabrikant steeds op zoek is naar optimale circulariteit. Zo zijn er mogelijkheden om pompen te huren, onderhoud te laten plegen en oude pompen weer in te leveren. De aanwezigen kregen de gelegenheid om zelf na te denken over hoe hun bedrijf zelf een aandeel kunnen leveren aan de circulaire economie.

Geen tweedehands voedsel!
Een leuke leerzame quiz aan het begin en een drankje met hapjes van duurzaam voedsel aan het eind van deze tweede bijeenkomst van de MVO Themakring van de VBA zorgden ervoor dat alle gasten met veel kennis huiswaarts gingen. Én, om misverstanden te voorkomen: duurzaam voedsel is geen tweedehands voedsel dat normaalgesproken wordt weggegooid. Duurzaam voedsel is gemaakt van restproducten die overblijven in de horeca of bijvoorbeeld aangeboden wordt bij het Leger des Heils. Al met al een zeer informatieve workshop, waar we als ondernemer veel profijt van kunnen trekken, zowel maatschappelijk verantwoord als financieel!

Met speciale dank aan de mensen van de MVO Themakring van de VBA, die deze bijeenkomst hebben georganiseerd, Wim Strik voor zijn fotografie en Jesse Jeremy voor zijn input tekst van dit artikel.

MVO themakring001   MVO themakring002

MVO themakring003   MVO themakring004   MVO themakring005

MVO themakring006   MVO themakring008

Verberg reactieformulier

500 Resterende tekens


Bezoekadres: (op afspraak)

Transistorstraat 71M
1322 CK Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93