HR Themakring van VBA organiseert: Duurzame inzetbaarheid: nuttig of noodzakelijk?

Wim Lassche (Boogaart Almere), Bert Jan van der Woude en Ivo Dorenbos (Suez) en Marjolijn Princee (USG ReStart) vertellen op locatie bij USG People hoe zij met dit onderwerp bezig zijn.

Als eerste deelt Wim Lassche zijn beeld over wat er binnen Boogaart wordt gedaan aan duurzame inzetbaarheid. De gemiddelde leeftijd is 48 jaar met een gemiddeld dienstverband van 15 jaar; er zijn medewerkers in dienst met een achterstand tot de arbeidsmarkt en de kernwaarde van Boogaart (Bevlogenheid – Behulpzaamheid – Betrokkenheid) zijn geen losse kreten. Deze leven in de organisatie.

Marjolein Princee: “Bedenk dat wanneer een medewerker uitvalt, de kosten 200 tot 400 euro per dag zijn.
• Hoe houd je medewerker inzetbaar in een veranderende organisatie?
• Hoe verander je jouw organisatie om mee te gaan met de veranderende omgeving?”

Bert Jan van der Woude en Ivo Dorenbos schetsen het beeld hoe zij in een internationale organisatie niet alleen het verschil maken voor hun medewerkers, maar tevens oog hebben voor duurzame inzetbaarheid.

Alle sprekers waren het erover eens: je moet echt praten met je medewerker en bij voorkeur vaker dan 2x per jaar. Er moet vertrouwen zijn, zodat medewerkers durven te praten. Maak bespreekbaar dat de volgende stap voor een medewerker mogelijk niet binnen jouw organisatie is en investeer dan toch in de ontwikkeling van die medewerker. Juist in een functioneringsgesprek kun je bespreken welke talenten iemand heeft, naast de taken waarvoor hij of zij is aangenomen.

Directieleden moeten de boodschap uitdragen dat mensen belangrijk zijn voor de organisatie en daaraan zelf ook aandacht geven. Managers moeten leren dat ze een goede medewerker verliezen door ze niet de kans te geven zich te ontwikkelen.

Marjolijn Princee wijst er op dat de TalentScan een goede maatstaf is om te helpen analyseren wat bij een persoon past en waar de energie vandaan komt. Deze ‘Tool’ kan ook 360° graden feedback leveren, doordat de leidinggevende zijn of haar beeld van de medewerker invult. Hiermee ontstaat een totaalbeeld om mee aan de slag te gaan.

Een aanvullende vraag is: hoe zorg je als MKB voor mogelijkheden, wanneer de medewerker zijn of haar vervolgstap niet kan zetten in jouw organisatie? In Utrecht wordt al gewerkt met veilig overstappen: MKB-bedrijven die samenwerken om kansen te creëren en daarmee zekerheden voor medewerkers aanbieden. Je kunt eerst proberen of die nieuwe rol bij dat andere bedrijf wel bij jou past.

De eindconclusie in de goedgevulde zaal, ook met vele studenten, was eenieder duidelijk: duurzame inzetbaarheid is absoluut nuttig en zeker noodzakelijk!

Met speciale dank aan Margot Freericks voor input tekst en Dirk Bakker voor zijn fotografie van de Communicatie Kring van de VBA en de dames van de HR Kring (Janita van Tongeren, Louise Voermans, Karin Siebeling en Angelique Lankreijer) voor de organisatie.

 FOTO 1 HR      FOTO 3 HR   FOTO 4 HR

FOTO 5 HR   FOTO 6 HR   FOTO 7 HR

FOTO 8 HR   FOTO 9 HR   FOTO 10 HR

Verberg reactieformulier

500 Resterende tekens


Bezoekadres: (op afspraak)

Transistorstraat 71M
1322 CK Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93