Bijzonder zakenuurtje bij PI in Almere

Productiebedrijf: 52 weken per jaar leveren
Ken jij een productiebedrijf dat 52 weken per jaar kan leveren, omdat de medewerkers geen vakantierechten opbouwen? Tegen een uurloon van nog net geen € 1,- per uur? Kost- en inwoning zijn wel geregeld.Penitentiaire Inrichting Almere (PIA)
Penitentiaire Inrichting Almere (PIA)Afgelopen donderdag 14 juni organiseerde de Vereniging Bedrijfskring Almere (VBA) samen met en bij de gevangenis Almere Buiten (PIA) een bedrijvendag. Bedrijven kregen in de PIA tekst en uitleg over het reilen en zeilen van PIA en het werkbedrijf, waar de gevangenen (‘inmates’ in het Engels) kunnen werken in het Productiebedrijf. Producten krijgen daar de toepasselijke merknaam InMade. Anders dan de inleidende regels zouden kunnen suggereren: het gaat dus niet om een moderne vorm van slavernij of uitbuiting. De bewoners van de PIA kunnen op vrijwillige basis in de ochtend deelnemen aan de werkactiviteiten. Niet meedoen kan ook, maar dan blijf je ‘achter de deur’, op de cel. Naast de werkactiviteiten biedt de PIA de gevangenen ook de mogelijkheid om te studeren, om een cursus te volgen en een certificaat te behalen. Zo wordt er samengewerkt met het ROC Flevoland om MBO-diploma’s te kunnen verstrekken. Alles met het idee dat de gevangen na hun vrijlating met kennis en ervaring verrijkt méér kans maken op een succesvolle herintreding, dan zónder.

Productiebedrijf Almere
Productiebedrijf AlmereDe PIA beschikt over een professionele installatie voor poedercoating. Het Productiebedrijf behandelt daar fietsframes, scharnieren voor tuinhekken en andere producten, die wij later kunnen kopen bij de doe-het-zelfzaak of fietsenwinkel. De PIA werkt daarbij in opdracht van producenten. Een andere afdeling verricht eenvoudig montagewerk van ijzerwaren. Er is een afdeling waar met talloze naaimachines textiel wordt geknipt en bewerkt, soms van gerecycled materiaal, soms van nagelnieuw textiel. Schorten, tassen, hoezen voor stoelen. Binnen de PIA is er een schoonmaakploeg, waarvan de deelnemers het interne onderhoud van de verblijven doen en er is een schildersploeg die net één leegstaande vleugel strak in de verf heeft gezet.De rondleiding was bedoeld om lokale bedrijven te laten zien dat het Productiebedrijf op veel fronten lokale bedrijven kan bedienen. Kwaliteit wordt gegarandeerd, doordat alle producten strikt worden gecontroleerd voor ze aan de opdrachtgever worden geleverd. Het Productiebedrijf is terecht trots op de gebleken leverbetrouwbaarheid, al ligt enige spraakverwarring dan voor de hand. Als bij de PIA de term ISO wordt gebruikt, wordt niet bedoeld de bekende certificering van productieprocessen, maar de isoleerafdeling. Daar zijn we trouwens tijdens de rondleiding óók geweest.

De PIA is deels een Huis van Bewaring, waar mannen (geen vrouwen) gevangen zitten tot hun rechtszaak is afgewikkeld en zij doorgaan naar een gevangenis of vrijkomen. Een ander deel van de PIA is de Inrichting voor Stelselmatige Daders (ISD). Met 250 medewerkers en (maximaal) 350 ‘inmates’ is de PIA één van de grotere werkgevers. De medewerkers hebben recht op vakantie, de gevangen niet. Daarom kan het productiebedrijf 52 weken per jaar draaien. En na ons bezoek aan de cellen en de algemene ruimte kan ik met zekerheid zeggen: als ik moest kiezen, zou ik ook liever meewerken in het Productiebedrijf dan op de cel verblijven… Al met al een nuttig bezoek, waarbij de VBA de verbindende schakel is tussen lokaal bedrijfsleven en die grote ommuurde vestiging van de Dienst Justitiële Inrichtingen in Almere Buiten.

Met dank aan Frans Zwagemakers voor zijn input tekst en Maarten Feenstra voor zijn foto's. 

FOTO 2 PI         FOTO 3 PI         FOTO 4 PI   

  FOTO 5 PI       FOTO 6 PI        FOTO 7 PI

Verberg reactieformulier

500 Resterende tekens


Bezoekadres: (op afspraak)

G.T. Rietveldstraat 182
1333 LJ Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93