• almere-skyline-1-e5b2fb78 Vereniging Bedrijfskring Almere - Een kopje zwammen iemand?
  • Almere-station-477301d1 Vereniging Bedrijfskring Almere - Een kopje zwammen iemand?
  • skyline-almere-night-9115d1bd Vereniging Bedrijfskring Almere - Een kopje zwammen iemand?
  • vba-havenfestival-botterrace-d36c3f65 Vereniging Bedrijfskring Almere - Een kopje zwammen iemand?

Een kopje zwammen iemand?

We schuiven aan op een kantoor aan de Versterkerstraat in Almere. Ik kijk op de klok. Net op tijd, het is koffietijd. Niet geheel vervelend als je bij de bekendste (kantoor)koffie leverancier van Nederland ‘op de koffie bent’. We bezoeken Van Duijnen Horeca Service. Gesprekspartner is Eduard Van Wingerden, in zijn hoedanigheid van Manager Service Organisatie. Tijdens een ontmoeting tussen VBA en Paul Kragten, directeur van Van Duijnen, tijdens de opening van het Upcyclestation werd al snel duidelijk dat Van Duijnen veel meer deed dan dat algemeen bekend is. Tijd voor een gesprek.


Koffie en zwammen
De deelname van Van Duijnen aan het Upcyclestation bestaat uit het leveren van een voor de hand liggende grondstof. Namelijk koffieprut, zoals ze het zelf ook noemen. En dan ontstaat er een mooie samenwerking tussen drie Almeerse bedrijven. Na een ontmoeting met Tjibbe Winkler van het Grondstoffencollectief, momenteel bestaande uit 15 partners, besloot Van Duijnen te gaan faciliteren en de koffieprut bij haar klanten op te halen voor verdere verwerking. De koffieprut wordt onder meer gebruikt door de start-up Upzwam voor het kweken van hoogwaardige culinaire zwammen. Dat doen ze onder het motto: ‘Wij upcyclen koffiedik tot oesterzwammen’. Volgende week meer over Upzwam en de derde onderneming in de keten.

Succesvol webfleet inzetten
Terug naar Van Duijnen. Het bedrijf is zich bewust van de noodzaak om zuinig om te gaan met grondstoffen door hergebruik, maar ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zo halen ze sinds 2016 enorme winsten uit het gebruik van webfleet sofware. Niet onvermeld mag blijven dat daar de inzet en het enthousiasme van alle medewerkers voor nodig is. Dat is wonderwel gelukt. “Hoe dan,” zult u zich afvragen. Het is namelijk nogal wat, wanneer je werkgever ineens in staat blijkt om al je verrichtingen tijdens de ritten te monitoren. Dat roept vaak protest op. Het antwoord is positieve beloning. Anders gezegd, wanneer een bedrijf dit zou gaan invoeren om vervolgens medewerkers op het matje te roepen, zal het niet werken en is het project gedoemd te mislukken. Van Duijnen heeft uiteindelijk gekozen voor Optidrive 360 van TomTom. Paul Kragten verwoordt het in een artikel als volgt: “Optidrive 360 helpt onze medewerkers om zuiniger te rijden én om hun afspraken efficiënter te plannen. Zo besparen we brandstof en rijden we aanzienlijk minder kilometers. Bijkomend voordeel is dat we nu op elk moment van de dag kunnen zien waar onze monteurs zich bevinden, wat soms handig is als zich bij een van onze klanten een acute storing voordoet. Maar het mooiste is dat onze mensen met Optidrive 360 zelf gebruik kunnen maken van een app waarop ze precies hun eigen ritten en rijprestaties kunnen inzien. Die bewustwording is het allerbelangrijkst.”

Om de medewerkers te motiveren heeft Kragten een interne wedstrijd, de rijstijlcompetitie,  georganiseerd om zuinig rijden te belonen. Alleen bij een score van 7 of hoger worden de medewerkers vermeld. Opvallend aan deze werkwijze is, dat medewerkers elkaar op een leuke manier aanspreken op het rijgedrag. Optimale zelfregulatie dus. In de eerste helft van het jaar 2016 behaalde men al zo’n 17 procent brandstof besparing. Tot besluit van het gesprek geeft Eduard Van Wingerden aan altijd bereid te zijn om bedrijven die overwegen webfleet software in te gaan zetten, te informeren. Wilt u hier gebruik van maken, neem dan contact op met de VBA.

Meer over het zuinig rijden: 
https://www.natuurenmilieu.nl/het-nieuwe-rijden-met-ict
https://www.vanduijnen.nl/natuur-milieu-lovend-nieuwe-rijden-duijnen

 

 

Bezoekadres: (op afspraak)

Transistorstraat 71M
1322 CK Almere​

KvK 40059189
036 - 533 83 93

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere
No Internet Connection