• almere-skyline-1-e5b2fb78 Vereniging Bedrijfskring Almere - VBA HR Kring organiseert Seminar AVG & Letselschade  bij De Haan Advocaten
  • Almere-station-477301d1 Vereniging Bedrijfskring Almere - VBA HR Kring organiseert Seminar AVG & Letselschade  bij De Haan Advocaten
  • skyline-almere-night-9115d1bd Vereniging Bedrijfskring Almere - VBA HR Kring organiseert Seminar AVG & Letselschade  bij De Haan Advocaten
  • vba-havenfestival-botterrace-d36c3f65 Vereniging Bedrijfskring Almere - VBA HR Kring organiseert Seminar AVG & Letselschade  bij De Haan Advocaten

VBA HR Kring organiseert Seminar AVG & Letselschade bij De Haan Advocaten

Met prachtig weer en hoge temperatuur buiten, was het op vrijdag 20 april bij De Haan Advocaten goed vertoeven in een heerlijke verkoelde ruimte voor de kennissessie “AVG en Letselschade”. De advocaten Harm-Jan Berends en Sigriet Jongstra presenteerde hun verhaal aan de ruim 35 deelnemers. Een middag met een vol programma en twee interessante items, waar bijna elke werkgever mee te maken heeft. Het is inmiddels al de derde keer dat de HR kring van de VBA in samenwerking met De Haan, een succesvolle gezamenlijke bijeenkomst organiseerde voor VBA-leden uit het HR werkveld en overige geïnteresseerden.

Allereerst de AVG/GDPR. De verandering van wetgeving op privacy doet menigeen zweetdruppeltjes over de rug lopen. De datum 25 mei nadert binnenkort en slechts 25% is er volledig klaar voor. Volle sheets met informatie, omdat de AVG veel omvattend is en dat werd tijdens deze presentatie van AVG nogmaals benadrukt. Of het nu gaat om bijvoorbeeld googelen van sollicitanten, verzamelen van klantengegevens, versturen van nieuwsbrieven of het publiceren van een (groeps)foto; er moet goed nagedacht worden over het gebruiken, verwerken en administreren van identificeerbare persoonsgegevens.
En wat valt dan onder persoonsgegevens? Ter sprake kwam onder andere de verwerkingsverantwoordelijke (die bepaalt het doel en de middelen van de gegevens) en de verwerker (verwerkt de gegevens op instructie).
En uiteraard werden de 6 verwerkingsgrondslagen besproken: Toestemming van de betrokken persoon, noodzakelijk voor uitvoering van de overeenkomst, nakomen van een wettelijke verplichting, bescherming van de vitale belangen, vervulling van een taak van algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag en gegevensverwerking noodzakelijk voor de behartiging van gerechtvaardigde belangen. Door tijdsnood vloog Harm-Jan Berends door de sheets heen, maar met goede informatie en een hand-out gaat het lukken om de AVG verder in de organisatie toe te passen.

Het tweede deel, Letselschade op de werkvloer werd gepresenteerd door Sigriet Jongstra. Letselschade kan meer impact hebben in de organisatie dan we denken. Op een interactieve wijze werden er voorbeelden gegeven van jurisprudentie. Zo kon er worden meegedacht en werd er tegelijkertijd geïnformeerd over zaken als de aansprakelijkheid van werkgevers bij letselschade, het verhaalsrecht en de aanpak in praktijk. Personeelsuitjes worden steeds spannender, hoe zit het met de risico’s? De cliffhanger werd het hijskraan hangen; tot hoever kunnen werknemers gaan en waar ligt de aansprakelijkheid bij opzet of bewuste roekeloosheid! Wij kregen antwoord op vragen zoals, “hoe zit het met veiligheid en wie is aansprakelijk bij letsel “ en “wat is reikwijdte van de zorgplicht”. Maar ook de do’s & do’nts bij letselschade en handvaten voor de aanpak, loonregres werd als bagage meegegeven.

Als afsluiting van de middag was er een uitstekend geregelde netwerkborrel. Een mooi moment om nieuwe contacten te leggen, met elkaar na te praten over de kennissessie en gelegenheid om vragen te stellen aan de advocaten van De Haan.
Namens de HR Kring nogmaals bedankt voor de locatie, het delen van de kennis en het samen organiseren van de bijeenkomst! 

Met dank aan Angelique Lankreijer en Karin Siebeling voor input tekst + foto en Dirk Bakker voor zijn foto’s

FOTO 2 HR SEMINAR     FOTO 3 HR SEMINAR     FOTO 4 HR SEMINAR

Netwerken

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere
No Internet Connection