• almere-skyline-1-e5b2fb78 Vereniging Bedrijfskring Almere - Nieuwjaarsreceptie 2020: het grote gunnen
  • Almere-station-477301d1 Vereniging Bedrijfskring Almere - Nieuwjaarsreceptie 2020: het grote gunnen
  • skyline-almere-night-9115d1bd Vereniging Bedrijfskring Almere - Nieuwjaarsreceptie 2020: het grote gunnen
  • vba-havenfestival-botterrace-d36c3f65 Vereniging Bedrijfskring Almere - Nieuwjaarsreceptie 2020: het grote gunnen

Nieuwjaarsreceptie 2020: het grote gunnen

Gunnen, dat was het thema van de Nieuwjaarsreceptie 2020 van Almere. De Van Dale zegt over gunnen; “GUNNEN, (gunde, heeft gegund), gaarne zien dat een ander iets heeft of ontvangt, niet benijden”. Uiteraard waren er ook bij deze editie weer momenten waarbij iemand of iets het beste werd gegund. Bezoekers die de receptie al eerder hebben bezocht weten dat er traditioneel een paar onderdelen zijn die jaarlijks terug komen. Een van die onderdelen is de magnifieke muzikale ondersteuning door het Almeers Jeugd Symfonie Orkest, beter bekend als AJSO.


Ook dit jaar wisten de musici onder leiding van dirigent Hans Welle de zaal te beroeren.
Presentatrice Estelle Levinson wist de onderdelen op voortreffelijke wijze aan elkaar te praten. In de speech van burgemeester Weerwind werd Levinson geroemd om haar jonge ondernemersgeest. Levinson is oprichter en eigenaar van ME Visions, een bedrijf dat sinds 2014 is gespecialiseerd in het maken van online video’s.

Bewogen jaar
In zijn Nieuwjaar speech haalde burgemeester Weerwind vaak het woord ‘gunnen’ aan. Ondanks de verharding en de individualisering van de maatschappij riep hij op om elkaar ook te blijven leren gunnen, te respecteren en nieuwsgierig te blijven in elkaar. En dat is gunnen 2020.

Terugkijkend op 2019 gaf Weerwind aan dat het politiek gezien een bewogen jaar was geweest. “Afscheid moeten nemen van vier bestuurders, wethouders, is geen sinecure, dat doet pijn”. Weerwind gaf aan trots te zijn op de vijf bestuurders waarmee hij de stad na het vertrek moest besturen. Na een dankwoord aan alle mensen achter de schermen vertelt Weerwind te hebben geluisterd naar de burgers. Eerdere speeches waren nogal aan de lange kant. Hem bereikte het signaal dat men graag Almeerders aan het woord wilde horen. Daar is naar geluisterd. In een video kwamen ze aan het woord, de Almeerders, of in ieder geval een aantal van hen. De 12 minuten lange video is te bekijken via de link https://youtu.be/ylGBlnK1FwY Almere gunt enkele bewoners een platform.

Wrak bommenwerper
In het laatste deel van zijn speech herinnerde Weerwind de bezoekers aan het feit dat het in 2019/2020 75 jaar geleden is dat WOII tot een einde kwam. Mensen die hun leven gaven voor ons, we moeten ze blijven eren. In het Markermeer, vlak bij gemaal De Blocq van Kuffeler werd in 2008 het wrak van een bommenwerper gevonden. Het zou gaan om de BK716, een Short Stirling. Alle zeven bemanningsleden zijn nog vermist. Men gaat er van uit dat hun stoffelijke overschotten zich nog in het toestel bevinden. In het voorjaar van 2020 zal het toestel uiteindelijk worden geborgen. Almere gunt de nog levende familieleden van de bemanning hun afscheid.

Bonifatiusspeld
Na deze woorden was het tijd voor het volgende onderdeel, de uitreiking van de Bonifatiusspeld, de hoogste onderscheiding van de stad. Dit jaar werd deze uitgereikt aan de heer Hans Hobijn. Hobijn heeft zich jarenlang ingezet o.a. in het Sociaal Domein en voor het Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere (SOGA). Almere gunt Hans Hobijn de Bonifatiusspeld.

Ook werd de vierde auteur van de boekenserie Almere Verhalen bekend gemaakt. Dit keer heeft de gemeente gekozen voor schrijfster Niña Weijers. Ze zal in september een tijdelijke woning in Almere gaan betrekken om het boek te schrijven. Almere gunt Niña Weijers een nieuwe uitdaging.

Onderneming van het jaar
Dan is het tijd voor de uitreiking van de prijs ‘Onderneming van het jaar 2020’. Er zijn drie genomineerden, Cablepark VIEW Almere, IJspressi en GroteSloep.nl. Na het tellen van alle stemmen en het rapport van de vakjury werd het IJspressi die met de eer ging strijken. Almere gunt IJspressi haar welverdiende prijs.

Het officiële deel werd afgesloten met de jaarlijks terugkerende loterij van de VBA. Ook dit jaar hadden vijf Almeerse ondernemers prijzen beschikbaar gesteld voor deze loterij. U ziet, gunnen is leuk voor gever en ontvanger.

Startsein Inkoopplein Almere
Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie van de gemeente en de Vereniging Bedrijfskring Almere, tijdens een apart samenzijn van VBA-leden, lanceerde wethouder Maaike Veeningen (Economische Zaken) samen met VBA voorzitter Kimberley Valentien, het inkoopplein Almere. De wethouder benadrukte hoe belangrijk het is dat de gemeente en de lokale ondernemers elkaar kunnen vinden. Het Inkoopplein Almere heeft als doel om lokale ondernemers meer onder de aandacht te brengen bij de gemeente bij aanbestedingen en inkopen. De bedoeling is om in korte tijd een database op te bouwen met minimaal 600 tot 1000 lokale bedrijven.
Meer informatie en inschrijven kan op de website: https://www.inkooppleinalmere.nl

Met grote dank aan Henk Struik voor zijn tekstbijdrage en Maarten Feenstra voor zijn foto’s. Beiden zijn lid van de Themakring Communicatie binnen de Vereniging Bedrijfskring Almere.

FOTO 1 RECEPTIE  FOTO 2 RECEPTIE

FOTO 3 RECEPTIE  FOTO 4 RECEPTIE

FOTO 5 RECEPTIE  FOTO 6 RECEPTIE

FOTO 7 RECEPTIE  FOTO 8 RECEPTIE

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere