• almere-skyline-1-e5b2fb78 Vereniging Bedrijfskring Almere - “Leuker kunnen we het niet maken, we doen ons best dat waar te maken!”
  • Almere-station-477301d1 Vereniging Bedrijfskring Almere - “Leuker kunnen we het niet maken, we doen ons best dat waar te maken!”
  • skyline-almere-night-9115d1bd Vereniging Bedrijfskring Almere - “Leuker kunnen we het niet maken, we doen ons best dat waar te maken!”
  • vba-havenfestival-botterrace-d36c3f65 Vereniging Bedrijfskring Almere - “Leuker kunnen we het niet maken, we doen ons best dat waar te maken!”

“Leuker kunnen we het niet maken, we doen ons best dat waar te maken!”

Vrijdag 22 november stroomde de vergaderzaal op de 11e etage van de Rabotoren vol met HR medewerkers. Ze waren geïnteresseerd in de themabijeenkomst ‘Het nieuwe arbeidsrecht’ van de HR themakring van de VBA. De HR kring had advocatenkantoor Cleerdin & Hamer bereid gevonden tekst en uitleg te geven. Het advocatenkantoor was tevens gastheer van dit event. Dit alles omdat per 1 januari de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking zal treden. De WAB zorgt ervoor dat de regels voor flexwerk, het ontslagrecht en de WW-premie wijzigen.

Na het openingswoord van Angelique Lankreijer, als Emotional Brain VBA-lid en tevens contactpersoon van de HR Kring, werd de groep voorgesteld aan de advocaten Shasta Rötscheid (arbeidsrecht en ondernemingsrecht) en Leonie Dorrestein (arbeidsrecht en AVG). Beide dames weten de ingewikkelde materie op begrijpelijke wijze op de aanwezige HR medewerkers over te brengen.

Iedereen is wel bekend met de leus “Leuker kunnen we het niet maken...”. Gedurende de presentatie werd het iedereen duidelijk “en ook niet makkelijker!” De overheid heeft gemeend om af te moeten stappen van het flexibele werken. Dat het op zo’n ingrijpende wijze zou gaan plaatsvinden, kon niemand voorspellen. Het werd een presentatie met veel praktische info, praktijkvoorbeelden en adviezen. Als niet HR medewerker echt zware kost. Maar er was ook goed nieuws, wisten de advocaten te melden. Een aanpassing aan de ketenregeling zou voordelig uitpakken, legden ze uit. Zo gaat deze regeling terug naar maximaal 3 contracten en is er geen sprake meer van een proeftijd van 5 maanden maar nog slechts 2. De ketenregeling heeft als doel te zorgen dat flex minder flex wordt, door te voorkomen dat mensen steeds een tijdelijke contract krijgen (een keten van tijdelijke contracten), in plaats van een contract voor onbepaalde termijn.

Met de invoering van de WAB wordt payroll praktisch onmogelijk. Flexwerkers en vast personeel worden gelijkgesteld op alle punten. De tussentijds gegeven adviezen waren net zo waardevol als de sheets van de presentatie. Zo werd er terloops opgemerkt dat 15-jarigen 2 uur mogen werken tijdens een schooldag. Volgens de nieuwe wet moeten ze echter voor 3 uur betaald worden.
Zo werden veel punten en gevolgen van de nieuwe wet aangestipt en uitgelegd. Het bleek maar weer hoe waardevol deze bijeenkomsten voor VBA-leden kunnen zijn. Steeds weer weten contactpersonen van de themakringen uit de poel van VBA ondernemers de bedrijven te enthousiasmeren om dit soort presentaties te geven. Het maakt een lidmaatschap een investering die zichzelf terugverdiend.

Vlak voor het einde van de presentatie hadden de dames advocaten van Cleerdin & Hamer nog een verrassing in petto. Alle aanwezigen tijdens deze HR Bijeenkomst mogen hun arbeidsovereenkomsten voor 1 januari voorleggen voor een kosteloze Quick scan of deze ‘wab-proof’ zijn. Een aanbod dat de dames een extra applaus opleverde. Kon u er niet bij zijn, maar heeft u wel vragen over het nieuwe arbeidsrecht? Dan kunt u mailen naar

Speciale dank aan Henk Struik voor zijn tekstbijdrage, Dirk Bakker voor zijn foto’s (beiden lid van de VBA Communicatie Kring) en hulde en dank voor de geoliede samenwerking tussen Cleerdin & Hamer en de dames van de HR Themakring van de VBA.

HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 1    HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 2  HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 5

HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 7  HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 6

  HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 8  HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 10  HR kring Workshop Het nieuwe arbeidsrecht 11

      

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere
No Internet Connection