• almere-skyline-1-e5b2fb78 Vereniging Bedrijfskring Almere - Alfen: the future of energy
  • Almere-station-477301d1 Vereniging Bedrijfskring Almere - Alfen: the future of energy
  • skyline-almere-night-9115d1bd Vereniging Bedrijfskring Almere - Alfen: the future of energy
  • vba-havenfestival-botterrace-d36c3f65 Vereniging Bedrijfskring Almere - Alfen: the future of energy

Alfen: the future of energy

We schrijven 1 mei 1937. In Hilversum wordt de J. van Alfen’s fabriek van hoog– en laagspanningsapparaten opgericht. 1983 verhuist de fabriek van Hilversum naar Almere. Het is 2007 als de fabriek de naam krijgt zoals we deze nu kennen, Alfen. Het wordt tijd om eens nader kennis te gaan maken met dit VBA lid. Een afspraak is snel gemaakt en op de afgesproken datum en tijd word ik welkom geheten door hoofd marketing Johan de Vries.

B2B
Alfen is een echt business to business bedrijf. Ze produceren drie productgroepen, transformatorstations, laadpalen voor elektrische auto’s en energieopslagsystemen. Van oorsprong was Alfen, als familiebedrijf gestart, bekend van de transformatorhuisjes. Deze komt men veel tegen in het straatbeeld maar weinig mensen valt dat op. De Vries: “De slogan die we toen hadden was dan ook ‘opvallend onopvallend.’ Staan ze in een wijk zijn ze grijs, in weilanden hebben ze een groene kleur. We passen ze aan, aan de kleur van de omgeving zodat ze zoveel mogelijk wegvallen in het straatbeeld. Ze staan overal, tot aan de bekende peperbussen in Amsterdam aan toe.” Ja, ook dat zijn transformatorhuisjes!

“Wij fabriceren ze, maar niemand weet dat”, gaat De Vries verder. ”Er staat een klein stickertje op dat ze gemaakt zijn door Alfen, meer reclame van het bedrijf zelf staat er niet op. Dat hoeft ook niet. We richten ons op B2B niet op de consument.“

LAADPALEN
Ook maakt Alfen nu laadpalen. Ze zijn een van de grotere spelers op dat gebied in Nederland, mogelijk ook in Europa. Alfen verkoopt niet aan consumenten maar aan resellers. Voor de laadpalen is een aparte productiehal ingericht. De overheid heeft onlangs bekend gemaakt een miljoen euro te gaan investeren om meer laadpalen in Nederland te gaan installeren, laat De Vries weten.

ENERGIEOPSLAGSYSTEMEN
Een andere productgroep van Alfen zijn de energieopslagsystemen. Deze worden vaak ingezet in de industrie. Er zijn twee soorten opslagsystemen. Stationair, die kunnen ergens bij een fabriek of in een wijk worden neergezet. Naast de stationaire systemen zijn er ook de mobiele systemen om bijvoorbeeld festivals groen te maken.
De Vries: “Zo hebben we onlangs bij Tomorrowland gestaan waarbij we een deel van Tomorrowland hebben voorzien van energie om de pieken weg te halen. Heel plat gezegd is een dergelijk mobiel systeem een zeecontainer met batterijen. Ze zijn ook in diverse formaten.”

“Wat je ziet is dat steden als Amsterdam en Utrecht oude dieselauto’s uit de stad weren. Maar als ze een festival hebben, staan er dieselgeneratoren die staan te ronken en te roken als een gek. Dat is krom,” zegt De Vries. “De energie opslagsystemen worden geladen met groene energie. Bij het gebruik van een dergelijke unit is de vervuiling minder en je kunt ook nog zeggen dat het duurzaam opgewekt is. Daar zijn we dus mee bezig en we zien dat dat steeds meer een vogelvlucht neemt.”

ELECTRISCH OF WATERSTOF
Gevraagd naar de rol van waterstof laat De Vries weten dat elektrisch rijden toch wel de voorkeur heeft. Dit heeft onder andere te maken met het transport van waterstof en het fabriceren van auto’s op waterstof. Openbaar vervoer zou wel op waterstof kunnen omdat men hiervoor vaste tankstations kunnen inrichten. Zeker met de opkomst van zonnepanelen is elektrisch rijden interessanter.
De Vries verteld verder: “Zo zijn we nu aan het kijken naar bi-directioneel laden en ontladen. Op een volle auto batterij zou je je huishouden twee weken kunnen laten draaien. Staat de auto bij de woning en wordt er niet gereden is dit een optie. Hier worden momenteel door anderen testen mee uitgevoerd.”

SAMENWERKING, EEN GROOT GOED
Een van de opvallende namen in het mooie glossy bedrijfsmagazine is Lidl. De Vries legt uit: “Met een energieopslagsysteem kan men de eigen door bijvoorbeeld zonnepanelen opgewekte energie gebruiken of zelf verhandelen. Ook kunnen pieken worden opgevangen. Lidl is voorloper op dit gebied.”

Een andere bekende naam die De Vries noemt is ‘Almere DEZEWEEK’. Deze wordt gebruikt voor werving van personeel. Momenteel heeft het bedrijf nog 60 technische vacatures. Opleiding kan intern worden verzorgd. Alfen is al meerdere keren uitgeroepen tot beste leer- werkbedrijf.
“Vorige week hadden we een hoogtepuntje, ”verteld een trotse De Vries. We konden de 400e werkneemster verwelkomen. Ook zij gaat een interne opleiding volgen.”
Ook is er een samenwerkingsverband met Almere City FC voor naamsbekendheid binnen het Almeerse bedrijfsleven en netwerk. “We mogen als Almere trots zijn op de bedrijven die hier zijn. Er zijn veel bedrijven waarvan niet veel mensen weten dat ze hier zitten en wat ze doen.”

WERKGELEGENHEID
Ook staat Alfen open voor het in dienst nemen van mensen met een beperking. Dit zijn dan meer kantoorbanen, productie is vaak te fysiek. Zo’n 60 tot 65% van het werk dat Alfen biedt bestaat uit productiewerk dus daar kan het niet, maar op andere plekken staat het bedrijf daar zeker voor open. Via Alfen’s eigen recruitment hebben ze contact met bijvoorbeeld Caparis, die zich inzet voor deze doelgroep.
Op de vraag hoe de samenwerking met de gemeente is, wordt positief geantwoord. Wel geeft De Vries toe dat sommige zaken wat stroever gaan dan andere, maar dat ligt ook aan de soort aanvraag. In de loop van de tijd is men bekend geraakt met de aanbestedingsprocedures en de doorlooptijd die daarbij hoort. “Je moet niet verwachten dat wanneer je iets aanvraagt het de volgende week is geregeld.”

LIDMAATSCHAP VBA
Gevraagd naar de ervaringen met de VBA laat De Vries weten, “we maken veel gebruik van de faciliteiten die de VBA biedt. Zeker voor het netwerken. Veel bedrijven weten niet echt wat we doen. Zo kunnen we alle losse onderdelen van onze producten met elkaar laten communiceren. Dat maakt het een geheel en dat maakt Alfen uniek. Dat is de boodschap die we via het VBA netwerk aan bedrijven willen vertellen. Samenwerking is uiteraard meer dan welkom. En ook het werven van personeel blijft een aandachtspunt.”

INNOVATIE
Zelfs na meer dan 80 jaar zit Alfen niet stil. Zo blijft men op de afdeling Research & development alert op nieuwe ontwikkelingen. 15 tot 20% van het totale personeelsbestand is bezig met innovatie. Dat is uiteraard een doorlopend proces. Alfen is een geduchte speler op het terrein van energieopslag. Dat ‘opvallend onopvallend’ hebben ze dan ook lang geleden al los moeten laten.

Met speciale dank aan Henk Struik, de schrijver van dit artikel en tevens lid van de VBA Communicatie Kring.

FOTO 3 ALFEN  FOTO 4 ALFEN

 FOTO 2 ALFEN

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere
No Internet Connection