• almere-skyline-1-e5b2fb78 Vereniging Bedrijfskring Almere - Eerste Business Congres Almere: niet morgen, maar NU!
  • Almere-station-477301d1 Vereniging Bedrijfskring Almere - Eerste Business Congres Almere: niet morgen, maar NU!
  • skyline-almere-night-9115d1bd Vereniging Bedrijfskring Almere - Eerste Business Congres Almere: niet morgen, maar NU!
  • vba-havenfestival-botterrace-d36c3f65 Vereniging Bedrijfskring Almere - Eerste Business Congres Almere: niet morgen, maar NU!

Eerste Business Congres Almere: niet morgen, maar NU!

Mogelijk dat het boek van Wayne Dyer als inspiratie heeft gediend voor de naam die de VBA aan deze eerste editie van het Business Congres Almere heeft gegeven: The Future is Now!

Dinsdag 24 september kwart, voor drie in de middag. De lobby van het KAF begint zich te vullen met mensen. Uiteindelijk zullen ongeveer 360 personen deelnemen aan het congres. Het is een mengelmoes van ondernemers, managers en studenten. Ze zijn allemaal getriggerd door het thema van het congres ‘The future is now’. Dat zijn o.a. een circulaire economie, duurzaamheid, onderwijs & arbeidsmarkt, de Floriade 2022 en de miljoenennota.

Charisma
De deuren van de grote zaal gaan open om half vier en de deelnemers stromen binnen. Even later wordt iedereen welkom geheten door de dagvoorzitter, Pauline de Wilde. Het is een vol programma dus De Wilde houdt de introductie kort. De eerste spreker die door haar wordt aangekondigd is de succesvolle ondernemer Ruud Koornstra. Koornstra stond de afgelopen 18 jaar met zijn onderneming Tendris aan de wieg van tal van disruptieve duurzame innovaties en bedrijven. Hierdoor ontstonden onder meer Oxxio, het eerste 100% groene stroombedrijf; Lemnis Lighting, de uitvinders van de hedendaagse ledverlichting; The New Motion, Europees marktleider op het gebied van elektrisch vervoer. Ruud is ervan overtuigd dat binnen 11 jaar het paradijs op aarde voor iedereen haalbaar is door de Sustainable Development Goals van de VN te halen. Vanuit die missie is hij actief in het bedrijfsleven, de media, het onderwijs en bij de overheid.

Het begin van zijn verhaal komt wat rommelig over. Echter…al snel wordt je gepakt door zijn charisma als spreker en zit je vol in het verhaal. Koornstra schiet de ene anekdote na de andere de zaal in om zijn boodschap over te brengen. Door zijn verhalen en opmerkingen heeft hij al snel de lachers op zijn hand. Toch wordt de ernst van zijn verhaal duidelijk. Opmerkingen als “duurzaam stopt niet bij de eerste vier letters” en de les van zijn vader over het ‘vinden van iets’, als in een mening vormen, “als je iets vindt moet je het naar de politie brengen” zetten het publiek aan het denken. Het is duidelijk, Koornstra is een doener van de eerste orde en begenadigd spreker. Dagvoorzitter De Wilde heeft dan ook de grootste moeite om hem tot een slot van zijn verhaal te laten komen.

Vervolgens maakt de zaal kennis met wethouder ruimtelijke en economische ontwikkeling, onderwijs en arbeidsmarkt Maaike Veeningen en Sander van Voorn in zijn rol als programmamanager Groene en Gezonde Stad bij de Gemeente Almere. Alle sprekers laten hun licht schijnen over Almere en de uitdagingen die de stad heeft op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Deze items komen ook aan bod wanneer het panel bestaande uit Maaike Veeningen (wethouder), Sander van Voorn (Gemeente Almere), Ruud Koornstra (veelzijdig ondernemer), Niels Eeken (Voiceworks) en Yoël Schuller (Bestuursadviseur Floriade Expo 2022) bezit van het podium neemt. Het wordt een interactieve sessie waarbij de zaal door middel van wit en groene papierblaadjes kan reageren op de stellingen.

Eyeopener
Na een welkome pauze is het tijd voor voormalig astronaut Andre Kuipers. Hij weet de hele zaal mee te nemen in zijn reis naar het internationale ruimtestation ISS. Alle voorbereidingen en anekdotes volgen elkaar snel op, versterkt door schitterende foto’s achter de schermen. Ademloos genieten de aanwezigen van de beelden vanuit de ruimte. Zijn verhaal krijgt een verontrustend einde. Je hoort veel over de schade die de mens momenteel de natuur aan doet. Het wordt pas echt schrikbarend wanneer je door foto’s vanuit de ruimte de schade ziet gebeuren. Voor vrijwel iedereen is dit een eyeopener. De boodschap: we moeten nu ingrijpen, zodat we in plaats van the future is now ook in de future van de future van onze planeet kunnen blijven genieten.

Met speciale dank aan Henk Struik, de schrijver van dit artikel, Dirk Bakker voor zijn fraaie foto’s (beiden lid van de VBA Communicatie Kring) en Anne Kien en Mario Bakker (VBA Evenementen Kring) voor hun grote aandeel in de organisatie van dit eerste Business Congres Almere.

  The Future is Now 4   The Future is Now 4   The Future is Now 5   

The Future is Now 7   The Future is Now 7   The Future is Now 7

The Future is Now 12   The Future is Now 11

Copyright © - Vereniging Bedrijfskring Almere
No Internet Connection